Servicii.

Terapia PRP (Terapia Vampir)

Ce este Terapia PRP?

PRP sau A-PRP abrevierea de la Autologus- Platelet Rich Plasma sau Platelet Rich Plasma înseamnă plasmă autologă îmbogățită cu plachete (trombocite).
Terapia PRP este procesul de injectare a pacientului/pacientei cu plasmă și tombocite proprii pentru tratamentul estetic al ridurilor sau cicatricilor la nivelul feței, gâtului, decolteului, mâinilor sau chiar al scalpului în scopul de a rejuvena pielea. Terapia PRP este cunoscută și sub numele de terapia vampire (nume care i-a fost dat de către un chirurg estetician din Alabama pe nume Charles Runels).

Mecanismul de acțiune al terapiei este unul multimodal ambele componenete al produsului PRP fiind
implicate în regenerarea tisulară. PRP conține trei proteine din sânge care acționează ca și molecule de adeziune, acestea sunt: fibronectina, fibrina și vitronectina. Deoarece toți produșii obținuți sunt autologi riscul unei reacții imunologice locale este exclus. Leucocitele și trombocitele activate eliberează proteine de semnalizare (cytokine) care vor stimula migrarea macrofagelor din țesutul conjunctiv. În urma detersiei realizate de macrofage se dă startul regenerării tisulare. Trombocitele activate eliberează din ce în ce mai mulți factori de creștere stimulând astfel proliferarea celulelor mezenchimale nediferențiate.

Aceste celule stem vor căpăta ulterior funcții specifice, de asemenea leucocitele eliberează un factor de
creștere (VEGF) care stimulează angiogeneza. Administrarea intradermală și hipodermală de PRP acționează prin: formarea unei rețele tridimensionale de fibrină, eliberarea de factori de creștere locali de către trombocite și leucocite, stimularea chemotaxiei macrofagelor și celulelor stem, proliferarea și diferențierea acestora. PRP-ul favorizează eliberarea de factori de creștere PDGF, TGF-beta, IGF, EGF, VEGF, FGF intradermal având ca scop accelerarea, stimularea și regenerearea tisulară prin formarea de neocolagen – tipul I, III, IV – , diviziunea și diferențierea celulelor stem mezenghimale și neoangiogeneza.

Terapia necesită 3 tratamente repetate la un interval de 2-3 săptămâni, efectul acestora durând aproximativ un an și chiar mai mult. Pentru intreținere este necesar un tratament pe an.
Tratamentul cu PRP poate fi asociat și chiar este indicat a fi asociat cu injectarea de alte produse cum ar fi Acidul Hialuronic, lipofilling, terapie cu toxina botulinica etc.

Cui i se adresează acest tip de procedură?

Tratamentul PRP sau terapia vampire se adresează oricărei paciente/ oricărui pacient care dorește o rejuvenare facială reprezentată de reducerea pierderii de volum a feței, linii fine sau mai profunde cât și modificarea texturii pielii. Zonele de interes pot fi reprezentate de către:

– Șanț nasolabial;
– Cercuri negre infraorbitale;
– Zona obrajilor și mandibulară pentru volum;
– Regiunea periorbitală;
– Laba de gâscă – zona lateroorbitală;
– Orice alt rid de la nivelul feței, al gâtului și al decolteului;
– Fața dorsală a mâinilor pentru creșterea elasticității și fermității tegumentare;
– Scalp pentru stoparea căderii părului și stimularea creșterii acestuia;
– Alte zone: brațe, fese, coapse, gambe și abdomen.

Ce implică această procedură:

– Recoltarea de sânge venos în eprubeta specială;
– Centrifugarea în parametri specifici kit-ului de recoltare;
– Injectarea PRP-ului recoltat din eprubetă.

Terapia se desfașoară fără a fi necesară o anestezie specială, folosirea preparatelor anestezice locale find ideale în combaterea durerii locale. Injectarea preparatului PRP se realizează după toaletă locală minuțioasă și dezinfecția cu alcool sau clorhexidină.

Indicații post procedură

Post terapie se poate aplica un gel de arnică pentru a limita eventualul edem postinjecțional și posibil mici echimoze ce pot apărea la locul de injectare.

Reacții adverse

Metoda este relativ simplă, este sigură, fără reacții alergice. Folosind sângele propriu al pacientului, riscul de infecție este eliminat. Procedura de obținere a PRP-ului se face în prezența pacientului.

Riscuri

Terapia PRP nu este supusa riscurilor, aceasta este sigură atât din punct de vedere al recoltării cât și al injectării produsului preparat.
Kit-urile de recoltare respectă toate normele legale ale siguranței în manipularea produselor biologice.